Shrek

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

           orangecdon                    

Shrek

Shrek er en amerikansk filmserie fra Dreamworks Animation. Den første film udkom i 2001 baseret på William Steigs eventyr fra 1990 af samme navn. Filmene er udkommet på dvd og blu ray. Køb dem gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

Der er desuden opsat en musical over den første film.

 

Shrek.

I lander Duloc regerer den meget lille og kedelige Fyrst Farquaad. Han har forbudt al sjov og alle eventyr. Der er blevet udlovet en dusør for hver eventyrfigur, og folk står i kø for at tjene en skilling. Det lykkedes et talende æsel at slippe væk, da hans forfølgere bliver skræmt af trolden, Shrek, der pludselig dukker op i skoven. Æslet følger efter Shrek hjem. Han plager Shrek om at lade ham blive og bare for at få fred, giver Shrek ham lov til at sove udenfor døren. Shrek vågner næste dag op til en vældig larm. Fyrst Farquaad har forvist alle eventyrfigurerne til den stinkende sump langt fra slottet. Shrek er vant til, at alle er bange for ham, og det eneste han vil er, at bo i fred og ro i sin sump. Han prøver at jage eventyrfigurerne ud, men forgæves. Til sidst ser han sig nødsaget til at opsøge Fyrst Farquad og bede denne om at fjerne alle eventyrfigurerne fra hans sump. Modvilligt tillader Shrek at Æslet følger med til slottet, da denne kender vejen.

Fyrst Farquaad vil gerne være konge og for at blive det, må han gifte sig med en rigtig prinsesse. Hans valg falder på prinsesse Fiona. Problemet er, at hun er spærret inde i et slot og bevogtet af en frygtelig drage. Da Shrek dukker op, indgår han og Farquaad en handel: Hvis Shrek befrier prinsesse Fiona og bringe hende til Duloc, vil Fyrst Farquaad fjerne eventyrfigurerne fra sumpen, så Shrek kan få sit hjem i fred.

 

shrek 1

 Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Sammen med Æslet lykkedes det for Shrek at befri prinsesse Fiona. På vej mod Duloc bliver de tre gode venner. Prinsesse Fiona er slet ikke som Shrek forestillede sig, og han bliver mere og mere forelsket i hende. Men der hviler en forbandelse over Fiona: Hun forvandler sig til en trold om natten. Men dette tør hun ikke fortælle til nogen. Shrek overhører hende tale med Æslet om det at være en hæslig trold. Han tror, at det er ham hun taler om og såret styrter han afsted til slottet efter fyrsten. Da Fiona endelig får taget mod til sig og vil fortælle det hele til Shrek, dukker han op med Fyrst Farquaad og hun må følge med til slottet. Men hun har slet ikke lyst til at gifte sig med Farquaad. Det er Shrek, hun er forelsket i. 

shrek 8

 Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Selv om Shrek er tilbage i fred og ro i sin nu ryddede sump, savner han Fiona. Æslet, der har slået sig sammen med den overraskende venlige hundrage, der bevogtede slottet, presser Shrek til at tage til slottet for at forpurre brylluppet. De ankommer lige inden Farquaad når at kysse Fiona og derved forsegle deres vielse. Solen går ned og Fiona forvandles nu til en trold. Farquaad beordrer rasende Shrek dræbt og Fiona spærret inde, men Æslet og dragen dukker på og redder de elskende. Shrek og Fiona kysser og trolddommen brydes. Men Fiona forbliver en trold - præcis som Shrek elsker hende. De to bliver gift og tager afsted på bryllupsrejse.

shrek 3

 Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Shrek 2.

Shrek og Fiona er nygifte og lykkelige. Da de kommer hjem fra bryllupsrejse, bliver de inviteret hjem til Fiona's forældre, kong Harold og dronning Lillian i landet Langt, langt borte. Fionas forældre ved ikke, at deres datter og Shrek er trolde, så det er med blandede følelser de to nygifte og selvfølgelig Æslet drager afsted.

shrek 20

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Shreks møde med sine svigerforældre går alt andet end godt, da kong Harold ikke kan acceptere, at hans datter er gift med en trold. Fiona forlader såret middagen. Shrek kommer til at læse hendes ungdoms dagbog og ser, at hun havde romantiske fantasier om en prins Charming. Han bliver bange for at miste sit livs kærlighed og vil gøre endnu et forsøg på at forliges med hendes far. Kongen er imidlertid under pres fra Fegudmoderen og hendes søn, prins Charming. Kongen havde lovet Fiona til prins Charming som tak for en tjeneste, som Fegudmoderen havde gjort ham. For at slippe af med Shrek, lokker kongen ham til at møde op i den nærliggende skov for at gå på jagt. Men i stedet for selv at møde op, sender kongen lejesvenden, Den bestøvlede kat efter Shrek. Det lykkedes ikke Den bestøvlede kat at overvinde Shrek og i stedet slår han sig sammen med Shrek og Æslet. Han fortæller at kongen står bag planen om at skaffe Shrek af vejen.

shrek 6

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

De tre ankommer til Fegudmoderens trylledriksfabrik, hvor det lykkedes dem at stjæle en "Lykkelig-til-deres-dages-ende" drik, som Shrek mener skal til, at for at han og Fiona kan være sammen. Både Shrek og Æslet drikker af flasken og vågner op til en overraskelse næste morgen: Æslet er blevet til en smuk araberhingst og Shrek er en flot mand. Men for at gøre forandringerne permanente, må han kysse Fiona inden midnat.

Men Fegudmoderen og prins Charming har andre planer. Det lykkedes Charming at overbevise Fiona om, at han er den forvandlede Shrek. Fegudmoderen, der har en klemme på kongen, giver ham en trylledrik, som han skal give til Fiona. Drikken vil gøre, at den første Fiona kysser, vil hun forelske sig i.

shrek 2

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

En stor fest til ære for Fiona og Shrek begynder. Fiona og Charming (som hun tror er Shrek i forvandling) danser. I mellemtiden er Shrek, Æslet og Den bestøvlede kat og alle deres venner på vej ind i slottet. Det kommer til kamp mellem Shrek og prins Charming. Fegudmoderen kæmper for sig søn og sender en kraftig forbandelse mod Shrek. Men kongen kaster sig imellem. Forbandelsen både rammer ham og reflekteres tilbage mod Fegudmoderen. Hun går op i støv, mens kongen forvandles til sit rigtige selv - nemlig Frøkongen. Det var den klemme, Fegodmoderen havde haft på ham.

Shrek slår prins Charming ud. Han fortæller Fiona, at hvis hun kysser ham inden midnat, vil han forblive menneske. Ellers vil han vende tilbage til sit gamle selv. Fiona siger, at hun elsker ham præcis som han var og da trolddommen efter midnat forsvinder, står de to tilbage som trolde og Æslet er igen et æsel og ikke længere en flot hingst. Shrek og Fiona kysser hinanden. Kongen giver dem sin velsignelse og undskylder sin tidligere opførsel. Han, dronningen, Shrek og Fiona fester nu videre med deres venner og med Æslet og Den bestøvlede kat som underholdning. Pludselig dukker Drage op og afslører, at hendes og Æslet's romance har resulteret i en flok små flyvende unger.

 

Shrek den Tredje.

Fiona's far, kong Harold ligger for døden. Han fortæller Shrek, at han og Fiona skal overtage tronen. Men Shrek ønsker slet ikke at være konge og spørger til, om der ikke findes en anden, der kan arve tronen. Med sine sidste åndedrag lykkedes det kongen at fortælle Shrek, at der er en anden arving - kongens nevø, Arthur Pendragon.

Kort efter kongen begravelse drager Shrek, Den bestøvlede kat og Æslet ud for at finde denne Arthur. Lige da de er på vej ud af havnen, råber Fiona til Shrek, at hun er gravid og at han skal være far. Allerede fra første nat efter nyheden begynder Shrek at have mareridt om den kommende familieforøgelse og det at være far. 

Det lykkedes for de tre venner at finde Arthur eller Artie, som han foretrækker at blive kaldt. Han er en 16 årig, tynd knægt, som alle på kostskolen gør grin med. Shrek og vennerne tager Artie med tilbage. Artie er meget spændt på jobbet som konge, lige indtil Æslet og Den bestøvlede kat kommer til at fortælle ham om alle en konges pligter. Artie går i panik og i et forsøg på at vende båden, ender han med at sejle den på grund på en ø. Her møder de Artie's pensionerede lærer, Mr. Merlin.

shrek 14

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

I mellemtiden har prins Charming og hans kumpaner (det vil sige alle onde eventyrskurke) gennemført et kup. Det har angrebet slottet under Fionas babyshower og taget hende, dronningen, Tornerose og Snehvide til fange. Rapunzel forråder veninderne til fordel for prins Charming, som hun er forelsker i og som har lovet, at gøre hende til dronning, når skurkene kroner ham til konge over landet Langt, langt borte.

Shrek 4

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Kaptajn Klo og hans pirater finder Shrek, Artie og vennerne på Merlins ø. Under kampen kommer det frem, at prins Charming vil hævne sig på Shrek for at have stjålet hans "og de levede lykkeligt til deres dages ende" og at han har overtaget tronen. Shrek, Artie, Æslet og Den bestøvlede kat vinder slaget mod Kaptajn Klo og piraterne. De får Merlin til at trylle dem tilbage til landet Langt, langt borte. De lader sig fange af skurkene og føres til slottet. Her kommer det frem, at Charming planlægger at slå Shrek ihjel under et skuespil om aftenen. Arties liv er også i fare, da han er arving til tronen. For at redde Arties liv, håner Shrek ham foran Charming, der herefter lader Artie gå. Imens er dronning Lilian, Fiona og de andre prinsesser brudt ud af fængslet. Og mens pigerne tager afsted for at befri Shrek, lykkedes det Æslet og Den bestøvlede kat at overmange deres vogtere og befri deres andre venner, der også er taget til fange.

På vej for at hjælpe Shrek, møder Æslet og Den bestøvlede kat den triste Artie. De forklarer ham, at Shrek kun hånede ham, for at redde hans liv. Men Artie ved ikke, om han stoler på dem. 

Oppe på scenen udenfor slottet skal Charming lige til at slå Shrek ihjel, da først Fiona, dronningen og de andre prinsesser, og kort efter Æslet, Den bestøvlede kat og de andre venner dukker op. Men skurkene er langt i overtal. Men lige inden det store slag bryder ud, dukker Artie op. Det viser sig, at han har gode lederevner og han overbeviser skurkene om at stoppe kampen og starte et nyt kapitel i deres historie. "Selvom folk behandler jer som tabere, er det ikke ensbetydende med at i er tabere. Det, der betyder mest, er hvordan i opfatter jer selv. Hvis der er noget i virkelig gerne vil, er den enste der står i vejen for jer, jer selv". Skurkene lægger våbnene fra sig, men en rasende Charming støder ud mod Shrek med sit sværd. Det ser ud som om Shrek er dødelig såret, men han har bare snydt Charming. Shrek rejser sig og går uskadt over til Fiona. Dragen kommer ved et "uheld" til at vælte Rapunzels tårn ned over Charming og derved dræbe ham.  Hans krone ender for fødderne af Artie, der nu bliver kronet som landets nye konge. Shrek og Fiona vender tilbage til sumpen, hvor Fiona nogle måneder senere føder trillinger. 

 

shrek 5

Copyright: Dreamworks Animation SKG 

 

 

Shrek den lykkelige.

Shrek er ikke den trold, han var engang. Han skræmmer ikke længere bønder væk med sit brøl, i stedet signerer han høtyve. Han føler, at han er blevet en rigtig vatnisse. Han er dødtræt af bleer, fødselsdage, at passe på kongeriget og bliver betragtet som en turistattraktion. 

shrek 10

 Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

I et svagt øjeblik skriver han under på en kontrakt med den lumske Rumleskaft. Shrek får foræret en magisk dag som rigtig gammeldags trold, hvor han rigtigt kan skræmme bukserne af folk. Til gengæld får Rumleskaft en dag fra Shreks liv i bytte. Men Rumleskaft er snu. Han har længe hadet Shrek, for da han befriede Fiona fra hendes tårnværelse, snød Shrek Rumleskaft for at indgå en kontrakt med Fionas forældre om, at han mod at bliver konge over landet Langt, langt borte ville befri deres datter. Så da Shrek har fået sin dag som frygtet trold, tager Rumleskaft en dag fra Shreks barndom som aftalt. Rumleskaft tager den dag, da Shrek blev født. Så da Shrek kommer til sig selv efter sin fantastiske dag, er alt forandret.

Shrek er ikke i gang med at leve lykkeligt til sine dages ende. Han har ingen Fiona, ingen trillinger og ingen venner. Shrek vender hjem til sumpen, som er tom og forladt. Han bliver kidnappet af hekse og bragt til slottet i Langt, langt borte. Rumleskaft forklarer hele sin snedige plan for Shrek: Da Shrek ikke redder Fiona, får Rumleskaft hendes forældre til at overdrage ham riget, hvorefter han skiller sig af med dem. Fiona er nu leder for en flok lovløse modstandfolk. Hvis Shrek ikke vinder hendes kærlighed og hun kysser ham inden solen går ned, vil han for evigt være slettet af historien og forsvinde i den blå luft. 

shrek 11

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Ved hjælp af Æslet, hvis venskab han må forny, lykkedes det Shrek at undslippe Rumleskaft og hans vagter. Shrek og Æslet finder Fiona og modstandsbevægelsen. Men Fiona er en håd og kynisk krigerdronning uden tro på ægte kærlighed. Den bestøvlede kat er Fionas kæledyr. Men han er tyk, fed og doven. Fiona har travlt med at planlægge et angreb på Rumleskaft. Shrek hjælper hende og et venskab spirer op.

shrek 7

Copyright: Dreamworks Animation SKG

 

Rumleskaft har hyret Rottefængeren fra Hamelln til at skaffe troldene af vejen. Alle modstandtroldene pånær Fiona og Shrek bliver taget til fange. Shrek overgiver sig selv til Rumleskaft på den betingelse, at alle andre trolde går fri. Rumleskaft, der i mellemtiden har fanget Fiona, går ind på aftalen med Shrek men beholder Fiona, da hun kun er halvt trold. Fiona og Shrek holdes bundet i tronsalen foran Rumleskaft, ude af stand til at røre hinanden og derved uden mulighed for at kysse hinanden og derved hæve Shreks oprindelige aftale med Rumleskaft.

Men Æslet, de løsladte trolde og Den bestøvle kat stormer slottet. Det kommer til en vældig kamp, som troldene vinder. Men solen er ved at gå ned. Den nu forelskede Fiona når lige at kysse Shrek, inden han forsvinder i den blå luft. 

Da Shrek åbner øjnene igen, er han tilbage sammen med sin elskede familie og venner - nu meget glad for sit liv sammen med dem, da han har oplevet hvordan livet ville være uden dem.

 

shrek 9

 Copyright: Dreamworks Animation SKG

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

            orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1629
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4364
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3405
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1920
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3970

Antal Besøgende

2641620