Sværdet i stenen

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

           orangecdon                    

Sværdet i stenen

Sværdet i stenen er en amerikanske Disney tegnefilm fra 1963. Filmen er inspireret af romanen "Kong Arthur og ridderne om det runde bord" af T. H. White. Sværdet i stenen er nr. 18 i Disney Klassiker serien. Køb den gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 sværdet i stenen

Resume:

For mange år siden i England, var der en konge, de ringen børn havde. Så da kongen døde, var der ingen til at overtage tronen efter ham. Ingen vidste hvem der nu skulle regere kongeriget. En dag fandt man på en kirkegård i London en ambolt med et sværd stukket ned i. På sværdet stod: "Den, der kan trække dette sværd ud, er Englands retmæssige konge". Mange mænd prøvede uden held at trække sværdet op. Men til sidst blev sværdet i stenen glemt og livet gik videre.

sværdet i stenen 3

Langt ude på landet lå der et gods. Godsejerens søn, Kaj, var på jagt i skoven sammen med godejerens plejesøn, Prås. Kaj skød forbi et rådyr og Prås fór afsted for at finde pilen. Han forvilder sig langt ind i skoven, men finder til sidst pilen oppe i et træ. Da han klatrer op efter pilen, falder han ned gennem taget på et lille hus. Inde i huset møder han troldmanden Merlin, som byder ham på te. Merlin imponerer Prås ved at få sukkerskålen til selv at gå hen til Prås' kop og komme sukker i. Prås fortæller Merlin, at han hedder Arthur, men at alle kalder ham Prås og at han bor og arbejder på godset. Merlin introducerer Prås for Arkimedes, Merlin's talende ugle. Merlin mener, at Prås har brug for en lærermester, og tager med ham tilbage til godset. På godset skælder godsejeren, Sir Hector, ud, fordi Prås kommer sent hjem. Sir Hector tror heller på, at Merlin er en troldmand, førend Merlin får det til at sne ned over sir Hector. Sir Hector giver ham allernådigst lov til at undervise Prås og lader ham bo i det højeste tårn, hvor taget er utæt og det regner ned. 

sværdet i stenen 1

Hver dag bliver Prås undervist af Merlin, når han er færdig med sine daglige pligter på godset. En dag forvandler Merlin sig selv og Prås til fisk. De svømmer rundt i voldgraven. Det går meget godt, lige indtil en kæmpestor gedde udser sig dem til sin aftensmad. Mens Merlin bliver fanget i en gammel ridderhjelm, svømmer Prås for sig liv. Kun i sidste øjeblik lykkedes det for Arkimedes at redde ham fra gedden. Merlin slipper endelig ud af ridderhjelmen og får forvandlet Prås og sig selv til mennesker igen. En anden dag forvandler Merlin Prås og sig selv til egern. Dette går meget godt indtil to hun-egern dukker op og forelsker sig i dem. For at undslippe et meget nærgående hun-egern, forvandler Merlin dem hurtigt til mennesker igen. En dag spørger Merlin Prås, om han nogensinde har ønsket sig at kunne flyve? Det har Prås og inden han får set sig om, har Merlin forvandlet ham til en lille spurv. Uglen Arkimedes lærer Prås hvordan man flyver, og sammen flyver de rundt om godset. Men pludselig dukker en stor, sulten høg op, som jagter Prås. For at undslippe høgen flygter Prås ind i skoven og ned gennem skorstenen på en lille hytte. I hytten bor troldkvinden Madam Mim. Merlin dukker op i samme øjeblik hun har fanget Prås og vil til at æde ham. For at få Prås sat fri, indvilliger Merlin i en troldmandsduel med Madam Mim. Det bliver en voldsom duel på liv og død. Til slut snyder Mim og forvandler sig til en stor, lilla drage, men Merlin forvandler sig til en influenza-bacille og smitter Madam Mim, hvorved han vinder duellen og Madam Mim må gå i seng med influenza. 

En dag ankommer et sendebud fra London. Der skal afholdes en stor turnering, hvor alle riddere i landet kan deltage. Vinderen af turneringen bliver Englands nye konge. Kaj er blevet slået til ridder og Prås skal være hans væbner i turneringen og har nu så mange pligter, at der ikke længere er tid til undervisningen. Merlin bliver så rasende over dette, at han forsvinder fra godset. Efter en tids træning drager sir Hector, Kaj og Prås til London, så Kaj kan deltage i turneringen. Arkimedes flyver med Prås for at holde ham med selskab og give gode råd. 

sværdet i stenen 4

Turneringen er i fuld gang. Ridderne kæmper mod hinanden. Kaj står parat og venter på, at det skal blive hans tur. Pludselig opdager han, at Prås har glemt hans sværd. Rasende sender han Prås afsted til kroen efter sværdet. Men kroen er lukket. Alle byens borgere er til ridderturneringen. Byen er helt øde. På vej tilbage til turneringen kommer Prås forbi en kirkegård. Der får han øje på et sværd, der er stukket ned i en ambolt. Han tager fat i sværdet og trækker det ud. Det er et tungt sværd, men det lykkedes ham at slæbe det hen til Kaj. Kaj brokker sig over, at sværdet ikke er hans. Sir Hector tager sværdet og ser nærmere på det. Til hans store overraskelde står der på sværdet: "Den, der trækker dette sværd ud, er Englands retmæssige konge". Han spørger Prås, hvor han har fået sværdet fra, og Prås fortæller, at han trak det op af en ambolt på kirkegården. De begiver sig mod kirkegården og flere af ridderne følger med. Sir Hector sætter sværdet tilbage i stenen. Alle ridderne prøver efter tur at trække det ud, men sværdet rokker sig ikke ud af stedet. Til sidst er der én der foreslår, at Prås skal prøve igen. Let og ubesværet trækker Prås sværdet ud af stenen. "Denne dreng er Englands retmæssige konge", råber folk. "Længe leve kong Arthur", begynder de at råbe. De fører Prås eller Arthur, som han jo hedder, til slottet og sætter ham på tronen. Pludselig dukker Merlin på. Arthur fortæller ham om alt, hvad der er sket. "Selvfølgelig", siger Merlin, mens han tager sig til hovedet. "Kong Arthur og ridderne af det runde bord". Det var derfor du skulle have en lærermester. Du er født til at blive konge", siger han til Arthur.

Og Arthur voksede op og blev en af de bedste konger i Englands historie.

 

sværdet i stenen 2

 

 

Billeder: 

Copyright: Walt Disney Studios Motion Pictures

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

            orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1634
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4397
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3413
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1926
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3977

Antal Besøgende

2649358