Atlantis

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

           orangecdon                    

Atlantis

Atlantis

 

Amerikansk Disney tegnefilm fra 2001. Filmen er nr. 41 i Disney Klassiker serien og er den første science-fiction tegnefilm på listen. Filmen er atypisk Disney, et actioneventyr inspireret af Jules Verne's historier. Filmen er udkommet på dvd. Køb den gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 

atlantis1

Resume:

En pludselig ekspedition udløser en enorm tidevandsbøjge, der er ved at drukne øen Atlantis. Dronningen bliver under evakueringen fanget i en blå kraft. Kraften løfter hende op til en kraftfuld krystal "Hjertet af Atlantis", der indkapsler hende og danner en beskyttende kuppel over øen. Kongen og parret's lille datter, Kida står i sikkerhed under kuplen, men hele øen synker ned på havets bund.

Mange årtusinder senere i 1914 er den unge kartograf og lingvist Milo Thatch blevet smidt ud af The Smithsonian Institution på grund af hans store interesse for sangbyen Atlantis. Milo mener at have lokaliseret Vogterens Bog, et gammelt skrift som skulle indeholde koordinaterne til den sangomspundne ø, Atlantis. Museet har afvist at financiere en eftersøgning af bogen. Men Milo møder Helga Sinclair, der introducerer ham for den ældre, excentriske millionær, Preston Whitmore. Whitmore var gode venner med Milo's bedstefar. Whitmore har allerede fundet Vogterens Bog og er nu ved at samle folk til en ekspedition til Atlantis. Milo bliver tilbudt at komme med og takker øjeblikkeligt ja. Ekspeditionen bliver ledet af kommandør Rourke, som også stod i spidsen for den ekspedition, der fandt Vogterens Bog. Gruppen består derudover af en sprængstofsekspert, en geolog, en læge, en mekaniker, en radiooperatør og en kok. De starter turen ombord på den kæmpestore ubåd, Ulysses. 

atlantis2

Ved indgangen til Atlantis bliver de angrebet af et mekaniske dyr, Leviataur. Ulysses bliver ødelagt, men det lykkedes ekspeditionen at undslippe. De begiver sig ud på en farefuld færd gennem undersøiske grotter og slumrende vulkaner, men til slut ankommer de til Atlantis. Her møder de Kida, som på trods af at der er gået flere årtusinder, stadig er en ung kvinde. Gruppen finder ved Milo's hjælp ud af, at atlantidernes sprog er grundlaget for mange af nutidens sprog. Dette gør også at atlantiderne forstår engelsk. Da Kida finder ud af, at Milo kan læse de gamle atlantiske runer, en evne som atlantiderne selv har glemt i årenes løb, får hun ham overtalt til at tage med hende ned til de oversvømmede ruiner og oversætte de gamle runer. Ved at oversætte runerne lærer de om Atlantis' Hjerte's natur: Den store krystal, der via de små krystaller atlantiderne har i en snor om halsen, giver dem livskraft og langt liv. Milo undrer sig over, at dette ikke står omtalt i Vogterens Bog. Men da han ser nærmere efter opdager han, at der mangler en side i bogen.

Da han og Kida kommer tilbage fra deres dykkertur, opdager Milo, at Rourke har den manglende side. Det er Rourke og Helga's plan at stjæle Atlantis' Hjerte og sælge det. Rourke prøver at få kongen af Atlantis til at fortælle ham, hvordan man kommer ind til Atlantis Hjerte. Da kongen nægter, giver Rourke to af sine lejesoldater ordre til at fjerne kongen med magt. Rourke sætter sig på kongens trone og opdager, at søen foran tronen er det spor, han leder efter. Ved at gå på stenene ud midt i søen, kommer Rourke til en slags elevator. Han og Helda tvinger Kida og Milo med sig, og sammen når de ned til en grotte dybt under byen. Øverst i grotten svæver Atlantis Hjerte omgivet af ti kæmpestatuer af Atlantis' gamle konger. Men den store krystal opfanger truslen fra Rourke og Helga. For at forsvare sig smelter den sammen med Kida. Men det lykkedes Rourke og Helga at indfange den krystaliserede Kida og spærre hende inde i en transportboks.

Da de kommer op af grotten forsøger Milo at standse dem, men bliver brutalt slået til jorden med en bemærkning om, at han vil blive efterladt for at dø sammen med atlantiderne. Men dette bliver for meget for gruppens øvrige medlemmer og de vælger at stå sammen med Milo og blive. Opgivende ser Milo Rourke, Helga og lejesoldaterne forsvinde med Kida og Atlantis' Hjerte. Men doktor Sweet opildner ham til at kæmpe. Milo viser atlantiderne hvordan alle de gamle krigsmaskiner virker, og kort efter er han, atlantiderne og de tilbageblevne af gruppen på vej efter Rourke og Helga. De finder dem på kante af en gammel vulkan i færd med at flygte i en luftballon med transportkassen spændt fast nedenunder.

atlantis

Det kommer til en voldsom kamp. Under kampen forråder Rourke Helga og smider hende ud fra luftballonen. Som sin sidste gerning skyder Helga hul i luftballonen. Milo springer ombord i luftballonen og kæmper mod Rourke. Rourke får under kampen slået hul på transportkassen. Idet han rører ved hullet, krystaliseres han og styrter død mod vulkanens bund. Ballonen synker langsomt mod jorden. Milo prøver at befri Kida, men har ikke kræfter nok. Vulkanen er nu ved at gå i udbrud og pludselig bryder Kida selv ud af transportkassen. I det samme, påvirket af kraften fra Atlantis' Hjerte, rejser 10 stenkæmper sig fra havet omkring Atlantis og danner et blåt skjold omkring byen. Skjoldet forhindrer lavaen i at ødelægge Atlantis. Milo og de andre når lige indenfor skjoldet i sidste øjeblik. Da vulkanudbruddet er overstået synker skjoldet igen. Atlantis' Hjerte giver Kida tilbage til Milo og vender tilbage til statuerne af de gamle konger. Kida havde et armbånd med tilbage fra Atlantis' Hjerte. Det sammen armbånd som hendes mor for mange tusinder år siden havde taget med som et minde om sin datter, inden hun smeltede sammen med Atlantis' Hjerte. 

De andre medlemmer fra ekspeditionen  vender et par dage efter tilbage til London belæsset med gaver. De har lovet at holde fundet af Atlantis hemmeligt. De opsøger mr. Whitmore og overdrager ham en gave fra Milo: en krystal i en kæde. Milo er blevet tilbage i Atlantis sammen med Kida. Her hjælper han hende med at lave en statue af hende afdøde far, så den gamle konge kan slutte sig til de andre gamle konger og beskytte Atlantis' Hjerte. Sammen begynder de at genopbygge byen efter de skader Rourke, lejesoldaterne og vulkanen havde forvoldt.

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

            orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1629
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4362
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3405
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1920
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3970

Antal Besøgende

2640859