Aladdin

Glæd en du kender!

Køb bogen, filmen eller et af de mange spændende

produkter i serien i dag via vores samarbejdspartnere 

 

orangecdon                                       redlekmer

 

Aladdin

Disneys Aladdin

 

Aladdin er en amerikansk Disney tegnefilm fra 1992. Det er nr. 31 i Disney klassiker rækken. Filmen er baseret på historien om Aladdin og den magiske lamp fra 1001 nats eventyr. Sangen "a whole new world" (et helt nyt liv) vandt en Grammy. Filmen er udkommet på dvd og blu ray, køb den gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 

Resume:

3642978 std

 

I den arabiske ørken sender den onde Jafar en tyv ned i Den Vidunderlige Hule. Men tigerguden, der bevogter hulen, fanger tyven, da denne er uværdig til at komme ind i hulen. Kun en usleben diamant kan få adgang til hulen. Jafar og hans papegøje, Jago, vender tomhændede tilbage til byen.

Dagen efter i byen Agrabah er gadedrengen, Aladdin og hans abe, Abu på flugt fra sultanens vagter, fordi de har stjålet brød på markedspladsen. Det lykkedes dem at slippe væk fra vagterne. Med udsigt til sultanens palads drømmer Aladdin om en bedre tilværelse, mens han deler brødet med Abu.

Imens går prinsesse Jasmin rundt i paladsets have og diskuterer med sin far, sultanen. Jasmin skal giftes med en prins senest på hendes næste fødselsdag. Men Jasmin vil giftes med en hun elsker og ikke bare en eller anden rig prins.

Sultannen diskuterer problemet med sin øverste rådgiver, Jafar. Denne lover, at han vil hjælpe, men for at gøre dette, skal han bruge sultanens  blå diamant.

Først afviser sultanen forslaget, men Jafar hypnotiserer ham og lokker ham til at udlevere diamanten. Med diamanten i hånden begiver Jafar sig ned i slottets kælder, hvor han bruger diamanten til at se - ikke hvem der vil være en passende ægtemand til prinsessen, men til at se hvem der kan få adgang til Den Vidunderlige Hule i ørkenen - Aladdin. 

Jafar beordrer sultanens vagter til at arresterer Aladdin og smide ham i fangehullet.

Imens er prinsesse Jasmin klatret over  paladsets mur og går nu forklædt rundt i Agrabah's gader. På markedspladsen ser hun en sulten dreng. Hun tager et æble fra en nærliggende bod og giver det til drengen. Men den handlende vil have betaling for æblet, og da Jasmin ikke kan betale, truer han med at hugge hendes hånd af. I det samme dukker Aladdin op. Han digter lynhurtigt en historie om, at Jasmin er hans småskøre søster, som er sluppet fra ham på vej til lægen. Løgnehistorien er lige ved at lykkedes, indtil aben Abu gribes i at stjæle flere frugter. De må alle tre lynhurtigt flygte fra markedspladsen.

I sikkerhed på et hustag takker Jasmin Aladdin for hjælpen. Hun fortæller, at hun er stukket af hjemmefra, fordi hendes far vil have hende gift mod hendes vilje.

Pludselig dukker paladsets vagter op. Aladdin tror, at de er efter ham, og Jasmin tror, at de er sendt ud efter hende. De to flygter sammen, men bliver til sidst fanget af vagterne. De griber Aladdin, men Jasmin afslører, hvem hun i virkeligheden er og beordrer dem til at slippe Aladdin fri. Vagterne beklager overfor prinsessen, men de har deres ordrer fra Jafar og hvis Aladdin skal løslades, skal Jasmin drøfte det med Jafar.

Prinsessen finder Jafar og beordrer ham til at få Aladdin løsladt. Jafar fortæller hende, at Aladdin allerede er blevet henrettet for at have bortført prinsessen.

Knust over denne besked går Jasmin tilbage til sit værelse.

Men Jafar har løjet for hende. Aladdin sidder uskadt i paladsets fangekælder. Han er chokeret over, at den smukke pige fra markedspladsen viste sig at være selveste prinsessen.

Imens han sidder der, humper en gammel krøbling ud af skyggerne. Det er Jafar i forklædning. Han fortæller Aladdin om et sted, hvor der ligger store rigdomme gemt. Han vil give hele skatten til Aladdin, hvis denne først vil hente en gammel lampe op fra stedet. Aladdin går ind på aftalen, og den gamle mand afslører en hemmelig udgang i væggen. 

Ude i ørkenen går Aladdin og Abu ned i Den Vidunderlige Hule. Tigerguden lader dem slippe uskadt ind på den betingelse, at det eneste de rører ved, er lampen. De andre skatte skal de holde sig fra.

Inde i hulen støder de på et flyvende tæppe. De spørger om tæppet ved, hvor de kan finde lampen? Tæppert viser dem vejen, men netop som Aladdin rækker ud efter lampen, kan Abu ikke modstå fristelsen af alle de rigdomme, der omgiver dem, og tager en juvel.

Pludselig ryster jorden under dem og vandet i hulen bliver til lava. Aladdin griber lampen, og både han og Abu bliver reddet fra lavastrømmen af det flyvende tæppe.

De når frem til den gamle mand, men idet Aladdin rækker ham lampen, skubber den gamle Aladdin i afgrunden, mens han selv griber lampen.

Men Abu bider ham i armen og stjæler lampen, uden at den gamle ser det. Den gamle slynger også Abu i afgrunden, men både han og Aladdin bliver igen reddet af tæppet, mens Den Vidunderlige Hule lukker sig over dem.

Abu afslører, at han har hugget lampen fra den gamle mand. Idet Aladdin gnider lidt på lampen, for at se om der står noget på den, begynder den at gløde og lampens ånd viser sig. Han hedder Genie og har været indespærret i lampen i over 100 år.

Han lover Aladdin at opfylde 3 ønsker. Ved list og uden at bruge sit første ønske, får Aladdin Genie til at hjælpe dem ud af Den Vidunderlige Hule. 

Aladdins første ønske er, at Genie skal gøre ham til prins, så han kan møde Jasmin igen. Genie gør som Aladdin beder om og i en mægtig parade - hvor Abu er tryllet om til en flot elefant - ankommer de til Agrabah og sultanens palads.

Men selv om sultanen tager godt imod denne nye bejler, vil Jasmin ikke engang møde ham. Hun er træt af alle de intetsigende prinser, der kun vil giftes med hende for selv at blive sultan.

Aladdin giver ikke op og efter råd fra Genie, tager han Jasmin med en tur ud i måneskinnet på det flyvende tæppe.

De flyver langt væk fra Agrabah til andre lande og ender i Kina, hvor de ser på fyrværkeri. Jasmin er meget betaget af prinsen, som minder hende om den unge mand fra markedspladsen.

Da de kommer tilbage til paladset, giver hun Aladdin et kys som tak for den dejlige aften. Men da Jasmin er gået, bliver Aladdin overfaldet af paladsets vagter, som efter ordre fra Jafar bagbinder ham og smider ham i havet.

Kun ved et rent held vågner Genie inde i lampen, kommer ud og bruger Aladdin's 2. ønske på at redde hans liv.

 

AladdinAndJasmine

 

Tilbage i paladset meddeler Jasmin sin far, at hun ønsker at gifte sig med den nyankomne prins. Men i det samme dukker Jafar op og fortæller, at den nye prins er rejst sin vej.

Jafar hypnotiserer sultanen og får ham til at beordre Jasmin til at gifte sig med Jafar selv.

Men Aladdin dukker op og forpurrer Jafar's onde plan. Jago og Jafar lægger mærke til lampen, der hænger i Aladdin's bælte. Jago stjæler lampen til Jafar, mens Aladdin er sammen med Jasmin.

Jafar beordrer Genie til at gøre ham til den mægtigste troldmand i verden og til at gøre ham til sultan. Han viser Jasmin, at hendes prins i virkeligheden er gadedrengen Aladdin i forklædning.

Han sender Aladdin til et øde, snedækket bjerglandskab. Heldigvis er både Abu og det flyvende tæppe kommet med Aladdin, og sammen begiver de sig tilbage til Agrabah.

Der har Jafar bundet sultanen og gjort Jasmin til sin slavinde. Pludselig dukker Aladdin op og udfordrer Jafar. De kæmper en drabelig kamp. Aladdin lokker Jafar til at bruge sit sidste ønske på at blive en endnu mægtigere ånd end Genie.

Genie adlyder ønsket, men mens Jafar hoverer over sin nye styrke, glemmer han helt, at der hører en fortryllet lampe med til at være lampeånd.

Jafar forsvinder sammen med Jago ind i lampen og Genie sender ham en tur til Den Vidunderlige Hule, hvor han må blive i lampen indtil nogen engang finder den og slipper ham fri.

jafar king

 

Aladdin har indset, at det er bedst at være sig selv. Han bruger sit sidste ønske på at befri Genie fra lampen, så han ikke længere skal være nogens slave.

Sultanen ændrer loven, så prinsessen nu selv må bestemme, hvem hun vil giftes med. Jasmin vælger Aladdin til sin ægtemand. De bliver gift og lever lykkeligt til deres dages ende. 

Genie tager på en jordomrejse og nyder sin frihed i fulde drag.

 

aladdin-genie-hat

 

Jasmin er en del af Disney Princess serien. 

 

Billeder: 

Copyright: Walt Disney Studios Motion Pictures

 

Glæd en du kender!

Køb bogen, filmen eller et af de mange spændende

produkter i serien i dag via vores samarbejdspartnere

 

orangecdon                                    redlekmer

 

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1633
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4386
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3410
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1924
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3974

Antal Besøgende

2646687