Valhalla

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

           orangecdon                    

Valhalla

 valhalla

Valhalla er en dansk tegneserie skabt af Peter Madsen, Henning Kure, Hans Rancke og Søren Håkansson og senere Per Vadmand, Jesper Ejsing og Jonas Sonne. I serien genfortælles mange af de gamle gudesagn fra den nordiske mytologi. Man følger i særdeleshed tordenguden Thor og hans familie igennem serien.

Der er i 2010 udgivet Valhalla - Den samlede saga i 5 bind, der samler alle de tidligere udgivne album samt en stor del ekstramateriale. 

I 1986 kom tegnefilmen Valhalla, som er udkommet på dvd.

Køb bøgerne og filmen gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 

Valhalla-serien består af 15 album:

1. Ulven er løs


En aften trækker det op til uvejr, og snart ankommer tordenguden Thor og hans frænde Loke til den gård, hvor søskendeparret Tjalfe og Røskva bor. Thor tager dem med til gudernes land, Asgård, hvor de to menneskebørn hvirvles ind i en eventyrlig historie, der når sit højdepunkt, da den frygtede Fenrisulv slipper løs og truer freden i Asgård.

valhalla 1

2. Thors brudefærd

Det vækker stor opstandelse, da tordenguden Thor opdager, at hans magiske hammer, Mjølner, er blevet stjålet af de skrækindjagende jætter. Et så mægtigt våben udgør i de forkerte hænder en alvorlig trussel mod alle guderne, så vore venner Thor, Loke, Tjalfe og Røskva må trække i forklædning og drage til jætternes land for at få Mjølner tilbage... 

Valhalla 2 er en genfortælling af myten om, hvordan Thor og Loke drager til Udgård for at genvinde Thors stjålne hammer fra jætten Trym, baseret på Trymskvadet. En del jætter præsenteres, Quark dukker op for første gang i baggrunden, og Thors børn bliver født. 

 

3. Odins væddemål

Valkyrierne bringer trofast de afdøde vikingers krigersjæle til Valhallas høje haller. Men Odin er ikke tilfreds med standarden, så gudernes konge vædder med valkyrierne om, at han NEMT kan finde tre krigere, der er bedre end hele valkyriernes sjælehøst tilsammen. Det ER bare ikke så nemt. Odin leder og leder - og imens overtager hans to rablende gale brødre, Vile og Ve, styret i Valhalla... 

Odins væddemål er løseligt baseret på spredte mytologiske oplysninger i Snorris Edda og Ynglingasaga om, hvordan Odins brødre, Vile og Ve, overtager både Odins magt og hans kone, mens Odin er bortrejst. Præsentation af de faldne krigeres efterliv i Valhalla, valkyrierne og nornerne. Også en kort genfortælling af myten om Thor og færgekarlen fra Harbardkvadet og af første del af sagnet om Ragnar Lodbrog. 

 

4. Historien om Quark

Den listige Loke er ikke altid lige listig. En aften kommer han i kådhed til at vædde med jætterne om, at han sagtens kan sætte skik på jætteungen Quark, der er berygtet for sine utallige skarnsstreger. Loke må imidlertid snart indse, at han har overvurderet sine egne evner - og i stedet overlader han det til Thors tjenere, Tjalfe og Røskva, at opdrage på Quark. Men kan to menneskebørn løse en opgave, som både guder og jætter har måttet opgive? Tegnefilmen Valhalla er baseret på albummene Historien om Quark og Rejsen til Udgårdsloke

Historien om Quark er det eneste album, der ikke genfortæller mytestof, men i stedet handler om følgerne af jætteungen Quarks ophold i Asgård. Historien fortsætter i næste bind, og hele historien blev også brugt til tegnefilmen Valhalla. 

valhalla 4 

5. Rejsen til Udgårdsloke

Thor og Loke rejser til Udgård for at aflevere jætteungen Quark hos Udgårdsloke. Men jætternes ukronede høvding vil kun tage den lille ballademager tilbage hvis Thor og hans følge kan klare en række prøver: kapløb, kapædning, katteløft, tømning af drikkehorn - og en lille svingom med en gammel heks. Alt ser nemt og tilforladeligt ud, ja, næsten fjollet. Men jætterne har forberedt en grusom, magisk fælde. Og hvad kan så redde en gud, når selv den mægtigste af dem er ved at blive udslettet? Tegnefilmen "Valhalla" er baseret på albummene "Historien om Quark" og "Rejsen til Udgårdsloke." 

Valhalla 5 er en genfortælling af myten om Thors og Lokes rejse til Udgård, mødet med kæmpen Skrymer og den store dyst med jætten Udgårdsloke, hvor Thor er lige ved at bukke under. Historien er baseret på Snorris Edda. 

 

6. De gyldne æbler

Loke øjner muligheden for en rask lille handel, da den rige jætte, Tjasse, vil have fat i gudinden Idun og hendes gyldne æbler. Der er selvfølgelig lige det lille problem at få lokket Idun med. Og så det med de andre guder, der bliver sure, bare fordi de forvandles til oldinge, når de ikke får æbler af Idun længere. Men værst er, at Tjasse ikke betaler. Og at hans datter, Skade, er på jagt efter en mand af lige Lokes type. 

De gyldne æbler er baseret på Snorris Edda. Albummet er en genfortælling af myterne om, hvordan Loke forråder gudinden Idun til jætten Tjasse og siden hjælper Thor med at befri hende igen, og hvordan Tjasses datter, Skade, kræver bod for sin far og ender med at blive gift med guden Njord. 

 

7. Ormen i dybet

Asgårds to mægtigste guder er tordenguden Thor og krigsguden Tyr, men hvem af de to er egentlig den allermægtigste? Før dette spørgsmål bliver besvaret, må vore venner begive sig ud på en farefuld færd til det yderste Udgård, hvor Thors og Tyrs venskab bliver sat på en hård prøve under Thors forsøg på at fange Midgårdsormen... 

Ormen i dybet er en genfortælling af myten om, hvordan Thor forsøgte at fiske Midgårdsormen op af verdenshavets dyb. Albummet er baseret på Snorris Edda og Hymerskvadet, der også fortæller om guden Tyrs slægtskab med jætten Hymer. 

valhalla ormen 

8. Frejas smykke

Forårssolen skinner, og kærlighedsgudinden Freja danser muntert omkring iført sit pragtfulde smykke, Brisingamen. Alle beundrer både hende og smykket, men det er ikke alle, der nøjes med at beundre. Snart trues Freja af en snedig modstander, som ikke skyr noget middel for at få fingre i hendes kostelige skat... 

Frejas smykke er en genfortælling af myten om, hvordan Odin får Loke til at stjæle Frejas smykke, baseret på Sørles saga. Historien er også baseret på spredte oplysninger i Snorris Edda om Lokes og Heimdals fjendskab, og om Frejas ulykkelige ægteskab med Od.

  

9. Den store udfordring

Man skal være meget dum og overmodig for at udfordre tordenguden Thor til tvekamp, men en dag sker det alligevel: Rungner, der regnes for at være den stærkeste blandt jætterne, øjner pludselig en chance for at få ram på ærkefjenden.

Thors modstander har en temmelig stor trumf i baghånden, og tordenguden opdager, hvor heldigt det kan være at have en lille mennesketjener som Tjalfe..

 

10. Gudernes gave

Inden daggry har jeg erobret hende, min unge ven?, hævder Loke, ?og som bevis skal jeg bringe dig ... en lok af hendes hår!? Men kvinden er ikke samarbejdsvillig, så Loke ender med at rage alt håret af hende for at fremskaffe det aftalte bevis. Dét var ikke så smart! Den unge ven er nemlig Thor, og kvinden er Thors udkårne, den skønne Sif fra Vanaheim. Loke får derfor temmelig travlt med at finde en passende gave til erstatning for gudindens hårpragt! 

En fortælling fra Thors ungdom.

 

11. Mysteriet om digtermjøden

Jeg lod endnu et guldstykke forsvinde mellem troldetøsens lunger og fik at vide, at jætten Suttung aldrig viste sig i slyngelstuen. Jeg tog hoveddøren.

Pludselig var hun der, lige bag mig. Mit blik borede sig ind i hendes.
- Og du er...?
- Gunlød, Suttungs datter.
Flot dame. Kold fisk. Sådan er de altid. 

Engang i tidernes morgen, da øllet endnu ikke var opfundet, og mjød blot var vand sødet med honning, må Odin i bedste (eller værste) detektiv-stil opklare mysteriet om den forsvundne - og berusende - digtermjød. 

Mysteriet om digtermjøden er en genfortælling af myten om, hvordan Odin skaffede den dyrebare digtermjød til Asgård fra Udgård. Digtermjødens oprindelse i krigen og fredsslutningen mellem gudeslægterne aser og vaner bliver også fortalt. Historien er baseret på Snorris Edda og Ynglingasaga. 

valhalla 11

12. Gennem ild og vand

Loke og Odin er taget til Bjarmland for at undersøge, hvorfor bjarmarfolket er holdt op med at ofre til guderne ... Her støder de på den grusomme kong Geirrød og hans to hæslige jættedøtre, Gjalp og Greip, og inden længe havner vores to venner i fedtefadet!

Geirrøds alliance med jætterne er en farlig kombination, som selv gudernes magt ikke slår til over for. Men da Loke får chancen for at hente hjælp hos Thor, ser tingene lidt lysere ud .... og dog! Thor har nemlig ikke taget sin hammer med - og er han mon kvik nok til at klare sig uden...?

 

13. Balladen om Balder

Dødens pølse er en alvorlig sag hvis man skal have den til middag hver dag. Det synes dødsgudinden Hel i hvert fald. Hun vil have Loke til at hjælpe sig med at puste nyt liv i døden, og da han nægter, truer hun med en uhyggelig straf: De andre guder skal tro at Loke vil dræbe Balder! 

Loke gør sig de ihærdigste anstrengelser for at denne skæbne ikke skal overgå Balder - og slet ikke ham selv. Men netop derved sætter Loke lige den kæde af begivenheder i gang, som han forsøger at undgå. 

Historien er en genfortælling af myten om Balder, der bliver skudt af sin bror Høder med en mistelten. Dødsgudinden Hel og valkyrien Nanna bliver også præsenteret. Valhalla 13 - Balladen om Balder er baseret på de tre meget forskellige versioner af myten i henholdsvis mytekvadet Balders Drømme, Snorris Edda og Saxos Danmarkshistorie. 

 

14. Muren

Navnet er Skosvend...Skirner Skosvend. Det er det dæknavn Tjalfe får, da han bliver sendt til Udgård på hemmelig mission. Hans opgave: At overtale jætten Gymers datter, Gerd, til et stævnemøde med guden Frej.

Det havde måske ikke været så svært, hvis ikke rygterne havde svirret om Ragnarok. For en mægtig hær af jætter er ved at samles i Gymisgard .....

Men vil jættepigen overhovedet mødes med guden, en af fjendens mænd? og hvordan blev Loke egentlig mor til Odins hest?

Dette er en fortælling om den umulige kærlighed!

 

15. Vølvens syner.

Ulven er løs – igen! Tilsyneladende strejfer Fenrisulven frit omkring i Asgård, for man finder dens spor i sneen midt under den længste vinter i guders minde, Fimbulvinteren. Faktisk er det vinteren, der bekymrer guderne mest. Årstidernes gang er gået i stå – gudernes orden er sat ud af spil. Og da guderne i Valhalla opdager at jætterne står bag, ved de at tiden er inde til… Ragnarok!

Men Fenrisulven skal jo også på plads igen, så mens alle andre har travlt med Ragnarok, bliver Loke sat til at løse dette lille problem. Menneskepigen Røskva mener dog bestemt, at hun er bedre til at klare opgaven .....

valhalla 15 

 

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

            orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1629
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4364
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3405
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1920
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3970

Antal Besøgende

2641683