Klara

Glæd en du kender med en boggave!

Køb en eller flere bøger i serien i dag via vores samarbejdspartner

 

                           orangecdon                    

Klara

Klara er en serie bøger for hestepiger i alderen 10-12 år. Serien er en nutidig fortælling om pigen Klara, hendes familie og hendes store passion: heste. Bøgerne er skrevet af Pia Hagmar og udgives af forlaget Flachs. Køb dem gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 

Bøger i serien:

1. Klaras drøm

I flere år har jeg længtes efter at få lov til at gå til ridning. Nej, længtes er et forkert ord, det er ikke nok. Jeg har drømt om det, fantaseret, plaget, grædt, råbt og plaget igen. Ingenting har hjulpet. Min mor synes ikke, at Bjørneruds rideskole er en rigtig rideskole, - det er jo kun en almindelig gård med nogle gamle, udslidte travheste?, og derfor får jeg ikke lov til at gå til ridning dér. Basta. Der er ingen andre rideskoler i nærheden. Jeg har nu næsten opgivet mine forsøg på at overtale hende. Det nytter alligevel ikke noget...

Uddrag fra bogen:

I flere år har jeg længtes efter at få lov til at gå til ridning. Nej, længtes er et forkert ord. Det er ikke nok. Jeg har drømt om det, fantaseret, plaget, grædt, råbt og plaget igen. Ingenting har hjulpet.

2. Klaras vintersorg

Det er stadig uvirkeligt for mig, at jeg er hestepasser for Sigge. Jeg har kun redet i et halvt år og er stadig en sølle nybegynder, som ikke har ret meget forstand på ridning. De, som har været i stalden i evigheder, plejer at blive hestepassere. Næst efter at være hesteejer er hestepasser det fineste, man kan være i en stald. Somme tider bilder jeg mig ind, at Maggan, som er ridelærer, har opdaget, at jeg er en usædvanligt lovende rytter. Men jeg tror nu i virkeligheden, at Maggan lod mig blive hestepasser, fordi hun og mor er venner. Men pyt med det. Det vigtigste er, at jeg har fået lov til selv at passe Sigge.

3. Klara Andersson, hesteejer

Før frygten får overtaget, trykker jeg beslutsomt hælene mod Stars sider. Hvis jeg skal dø, kan jeg i det mindste lige så godt gøre det med æren i behold. Jeg er nødt til at vise min far, at Star er en god hest. Græsstubbene hvirvler forbi under os. Vi galopperer rundt og rundt langs hegnet. Tøjlerne flagrer, og jeg klamrer mig til manen. For min mor og Lisa, som ved noget om heste, ser det sikkert frygteligt ud. Men min far forstår ikke noget. Hvis bare det går stærkt, tror han, alt er godt.

Uddrag fra bogen:

 

Før frygten helt får overtaget, trykker jeg beslutsomt hælene mod Stars sider. Hvis jeg skal dø, kan jeg i det mindste lige så godt gøre det med æren i behold. Jeg er nødt til at vise min far, at Star er en god hest.

klara 4

4. Klara, parat, start

Har du bestemt dig? spørger Lisa. Hvad mener du? svarer jeg og forsøger at se helt uforstående ud. Men jeg ved udmærket , hvad hun mener, og Lisa ved desværre også, at jeg bare forsøger at snyde mig udenom. Om knap to måneder er der spring- og galopstævne på Karlsvedens travbane her i nærheden. Lisa har tilmeldt sig med Olle til springstævnet. For en uge foreslog hun, at det var en god idé. Hvis jeg var bedre til at ride, og Star var i bedre form, så ville jeg turde kaste mig ud i det. Men jeg er stadig nærmest nybegynder, og Star er bare en lille mager pind uden muskler. Det ville kræve et mirakel, hvis vi ikke skulle blive helt til grin. Du har forresten ikke noget valg. Jeg har allerede meldt dig til! siger hun med et lumsk grin.

Uddrag fra bogen:

Har du bestemt dig? Spørger Lisa. – Hvad mener du? svarer jeg og forsøger at se helt uforstående ud. Men jeg ved udmærket, hvad hun mener, og Lisa ved desværre også, at jeg bare forsøger at snige mig udenom. Om knap to måneder er der spring- og galopstævne på Karlsvedens travbane her i nærheden.  

5. Klara på eventyr

Pludselig er Lisa og jeg midt i et større eventyr, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os. Vi dundrer afsted på den smalle skovsti. Hovene hvirvler de tørre grannåle op, og vinden pisker mod mit ansigt. Jeg føler mig som en heltinde på vej til at redde menneskeheden. Det eneste, der forstyrrer billedet, er følelsen af, at jeg når som helst kan falde af. Heltinder falder ikke af hesten, men jeg er ikke vant til at ride uden sadel.

Uddrag fra bogen:

 

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Skrækken, for hvad der kan være sket med Star, brænder mig op indefra. Tænk, hvis jeg aldrig får ham at se mere. Skoven er kæmpestor. Måske finder han aldrig vej ud. Om ti år finder en jæger hans skelet et sted i skoven. Eller tænk, hvis det lykkes Star at finde ud af skoven, og han løber lige ud foran en bil og bliver kørt over? Der kan ske mange frygtelige ting, og jo mere jeg tænker over det, jo værre får jeg det.

klara 6

6. Klara på ridelejr

Star nægter at gå ind i traileren. Han pruster ophidset og kaster med hovedet. Stædigt stritter han imod, og de blankpolerede hove er som sømmet til jorden. Der er ikke skyggen af angst i hans blik, bare stædighed krydret med en god portion frækhed. Han ved udmærket godt, at det ikke er farligt at gå ind i en trailer.

Uddrag fra bogen:

Ved siden af min mor ligger sleske Leif og stryger hende ømt over ryggen. Han læner sig frem og hvisker noget i hendes øre, som min mor griner af. Det er ikke hendes sædvanlige latter, men en underlig kurrende latter, som giver mig kvalmefornemmelser. Sådan må en mor altså ikke opføre sig. I hvert fald ikke min. Hvis Jonas og Janita ser det her, dør jeg af skam. Jeg må på en eller anden måde forhindre dem i at se noget. Det gælder om at finde på noget med det samme.

 

Jeg skriger så højt, jeg kan, mens jeg kaster mig på jorden. Der ligger jeg og lader, som om jeg er død eller måske bare besvimet. Jonas og Janita kommer straks løbende, og kort efter hører jeg min mors løbende skridt. Hun må have slået verdensrekorden i brystsvømning fra tømmerflåden til bredden.

7. Klara i Hindbærdalen

Skal vi ride sammen efter skole, Klara? spørger Jonas. - Det kan vi godt, svarer jeg lidt henkastet. Men indeni er jeg jublende glad. Tænk, at han turde spørge om det, jeg ikke selv turde spørge om. Her gik jeg ellers og troede, at jeg aldrig mere skulle møde Jonas fra ridelejren igen - og så begynder han i min klasse. Og jeg har virkelig brug for en ny ven, nu hvor Anna er sur på mig over, at hun ikke kan være med til springtræningen i ridehuset. Som om det var min skyld, at man skal have sin egen hest for at være med.

Uddrag fra bogen:

Vi aftalte, at vi ville skrive sammen, når ridelejren var forbi. Efter en uge fik jeg et postkort med en elg på. Bag på kortet stod der:

Hej Klara! Hvordan har du det? Jeg har det godt. Jeg har købt en knallert. En Honda. Hilsen Jonas.

 

Jeg havde vel ikke ligefrem forestillet mig et dødromantisk kærestebrev, men alligevel lidt mere end det. Han skrev ikke engang sin adresse, så jeg kunne svare. Alligevel satte jeg postkortet op på min opslagstavle. Og nu sidder Jonas pludselig her.

9788762715851 22

8. Klaras egen sejr

Uden at spørge melder Lisa både sig selv og mig til en terrænspringning. - Du kan faktisk ikke tvinge mig til at stille op, siger jeg. Men hvad hjælper det? Lisa er, som hun er. hvis hun har bestemt sig for noget, så bliver det sådan. Hun vil blæse på, at jeg er bange og ikke har lyst. For at kunne stille op til terrænspringningen må vi træne. Jonas og hans selvglade storebror Peter hjælper os med at bygge en terrænbane ude i skoven. I begyndelsen går det fint med træningen, men så sker der noget forfærdeligt ...

Uddrag fra bogen:

 

Det føles, som om jeg svæver. Kroppen er vægtløs og uden begyndelse eller slutning. Jeg er svøbt ind i en lyseblå tåge, som flyder sammen over mig drypper af fugt. ”Nu er jeg død,” tænker jeg, og tanken gør mig hverken bange eller ked af det. Sådan er det altså at være død. Lyst, let og enkelt.

9. Klara og Jonas

Hører du dårligt eller hvad? snerrer Jonas. Lad være med at ringe hele tiden. Det er faktisk ret belastende. Hvad er der med Jonas? Han plejer at blive glad, når jeg ringer, men nu smækker han bare røret på. Han gider heller ikke ride sammen med mig, sådan som vi plejer. Han må være sur på mig. Men hvorfor? Jeg har jo ikke gjort ham noget. I begyndelsen undrer jeg mig bare. Jeg savner Jonas så meget, at det gør ondt. Men som dagene går, bliver jeg mere og mere irriteret. Hvorfor skal jeg bekymre mig om ham, når han er helt ligeglad med mig? Da Sandro spørger, om vi skal ride sammen, siger jeg ja. Hvorfor ikke, når nu Jonas ikke engang gider tale med mig mere.

klara 10

10. Klara til stævne

Vi laver bare vores eget hold, og så slår vi rideskolen, så de aldrig glemmer det, siger Lisa. Maggan skal få at se, at hun tog fejl, da hun udtog rytterne til holdet. Lisas skuffelse over ikke at være blevet udtaget til springholdet er pludselig som blæst væk. - Jeg ved ikke, om jeg vil være med, svarer jeg. - Vær nu ikke sådan en bangebuks, siger Lisa. Du har da turdet stille op til stævner før. Lisa fatter ingenting. Det handler jo ikke om, at jeg ikke tør stille op til springstævnet, men om at jeg ikke vil være på samme hold som hende. Hvis det går dårligt for Star og mig, så ødelægger jeg det for hele holdet. Og gæt engang, hvem der så vil være rasende på mig!

11. Klaras valg

Hop ned fra slæden, Klara! skriger min far. Men det er allerede for sent. Da Star mærker, at han er fri, sætter han af som en raket ned gennem alléen. Sneen sprøjter rundt om mederne, og bag mig hører jeg min fars ophidsede råb og min mor, der skriger. Vi farer ud på vejen; slæden krænger som en båd i stormvejr, og jeg klamrer mig til den. Star drøner ud midt på vejen, og tømmerne danser uden for rækkevidde nede ved sneen. Jeg har ikke en chance for at nå dem, og nu begynder jeg for alvor at blive bange. Når som helst kan en bil dukke op, og hvad der så kan ske, tør jeg slet ikke tænke på.

klara 12

12. Klara og føllet

Shh! lyder en stemme. Du må være stille. Jeg ser mig forvirret omkring. Over kanten til Miras boks kigger min mor op. Hendes hår er uglet, og kinderne gløder. - Kom herhen, Klara hvisker hun. Men vær helt stille. Pludselig forstår jeg. Hjertet sætter farten op og slår pludselig så hårdt, at det dunker i hele kroppen. Jeg tør knap nok trække vejret. På dirrende ben lister jeg hen til Miras boks og kigger over kanten. Hvor mange gange har jeg ikke haft mareridt om Miras føl. Set det ligge dødt i halmen, lille og hjælpeløst og ikke til at redde. Dyrlægen havde ikke ligefrem lydt optimistisk, men måske, bare måske, er der en chance...

Uddrag fra bogen:

 

Mira er min mors hest. Hun er drægtig, men ingen tør tro på, at føllet vil overleve. Tre år i træk har hun fået dødfødte føl. Det er forfærdeligt at tænke på, at der når som helst kan ligge et dødt føl i Miras boks. Hver gang jeg går ind i stalden, er jeg bekymret for, om der er sket noget.

13. Klara og Star

Pigen på den hvide pony måler mig fra top til tå. Hendes øjne er kolde. - Vil du noget? spørger jeg lidt utålmodigt. Pigen smiler nedladende. - Kan du ikke mærke, at du er alt for stor til din hest? spørger hun med sukkersød stemme. Dine ben hænger jo helt nede ved knæene på den. Det ser altså ret fjollet ud. Hun vender brat sin pony og traver væk. Men hendes ord bliver hængende. De hvirvler rundt i mit hoved, og jeg har det, som om jeg er ved at blive kvalt. Hun kunne lige så godt have sparket mig i maven, så ondt gør det. Jeg er blevet for stor til Star, og jeg ved det godt. Men hvordan skal jeg kunne leve uden ham?

Uddrag fra bogen:

Porten til ridehuset står åben, da vi når frem. I åbningen står Maggan og slår utålmodigt på støvlen med ridepisken.

- Ind med jer. Det er blevet tid til nye, friske ridesår i rumpen, siger hun muntert. Jeg hører, at I har meldt jer til stævnet i Hutafors, så nu skal der trænes hårdt.

- Du kan godt lide at pine folk, hva’? siger Lisa. Maggan griner.

- Og du kan åbenbart godt lide at blive pint. Du betaler mig jo tilmed for det. Jeg skal sørge for, at du får valuta for pengene.

 

Hun siger heldigvis ikke et ord om, at Star er for lille, eller at mine ben er for lange. Måske er det gået op for hende, at det gør mig ked af det. Jeg er ikke ligefrem god til at skjule det.

14. Klaras nye hest

Klara er blevet for stor til sin elskede pony Star og har været nødt til at sælge ham. Meningen er, at hun skal købe en ny hest, men sorgen over tabet af Star gør, at hun mister lysten til nogensinde at ride igen. Der skal en helt særlig hest til for at få Klara tilbage på ridebanen …

Uddrag fra bogen:

Der er ikke flere tårer tilbage. Det føles, som om jeg er dybfrossen og aldrig vil kunne tø op igen. Jeg står med armene omkring Stars hals og forsøger at suge varme fra ham, men det nytter ikke. Hans varme tilhører ikke længere mig.

Det rasler i halmen, når Star bevæger sig. Han napper en tot hø og gumler den ubekymret i sig. Selv har jeg ikke kunnet spise noget i flere dage. Jeg får det dårligt, bare jeg tænker på mad.

- Min fine, lille hest, hvisker jeg og stryger Star på halsen.

Men Star er ikke længere min hest. Salgsaftalen er skrevet under, og pengene er betalt.

 

 klaras nye hest

 

15. Klara og hemmeligheden

Jeg skal nok fortælle det hele, så snart jeg kan, forsikrer Sandro. Det lover jeg. Det gør mig ikke det mindste roligere. Snarere tværtimod. Men ..., forsøger jeg. Søde Klara, lad nu være, siger Sandro indtrængende. Det er svært nok allerede. Gør det ikke værre. I samme øjeblik ringer det ind, og han skynder sig hen mod klasseværelset. Så har han vist aldrig haft med at komme til time. Han er sikkert bange for at tale over sig, hvis jeg presser ham.
Klara er lykkelig for sin nye hest, Indra. Men Sandro har en hemmelighed, der vender op og ned på alting.

 

 Klara og hemmeligheden

 

Glæd en du kender med en boggave!

Køb en eller flere bøger i serien i dag via vores samarbejdspartner

 

                             orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1674
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4478
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3464
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1960
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
4029

Antal Besøgende

2690746