Lord of the Rings

Glæd en du kender!

Køb bogen, filmen eller et af de mange spændende

produkter i serien i dag via vores samarbejdspartnere 

 

orangecdon                                       redlekmer

 

Lord of the Rings

Lord of the Rings eller Ringenes Herre som serien hedder på dansk er skrevet af J.R.R. Tolkien i perioden 1936-49. Handlingen foregår i det opdigtede land, Midgård (Middle Earth), hvor der bor både mennesker, dværge, hobbitter (de halvlange), elverfolk, enter, trolde og orker. 

Historien er en fortsættelse af Tolkien's Hobbitten fra 1937.

 

ringenes herre 1-21548507-frntl

Eventyret om ringen. 

Eventyret om Ringen begynder 60 år efter historien i Hobbitten, med Bilbo Sækker's 111 års fødselsdagsfest. Bilbo er træt og vil trække sig tilbage, nyde sin alderdom og forlade Herredet. Men han vil gøre dette på dramatisk vis. Under festtalen bruger han sin magiske ring og forsvinder for øjnene af alle fødselsdagsgæsterne. Kun Bilbo's gode ven, troldmanden Gandalf, kender sandheden. I ly af mørket tager han afsked med Bilbo, der efterlader alle sine ejendele, sit hus og også sin ring til nevøen, Frodo. 

Gandalf mistænker Bilbo's magiske ring for at være en helt speciel ring. Efter nogle undersøgelse vender han tilbage til Herredet og besøger Frodo. Her får Gandalf vished om, at ringen er den magtfulde herskerring, som har tilhørt den onde krigsherre Sauron. Sauron havde lagt nogle af sine kræfter i ringen, så ringen kunne herske over de andre herskerringe tilhørende dværgene, menneskene og elverne. Ringen ødelægger dem, der ønsker at besidde dens magt og den vil gøre alt for at vende tilbage til sin herre. Gandalf fortæller alt dette til Frodo og råder denne til at forlade Herredet, da lord Sauron allerede har fundet ud af, at ringen er der. Sammen med sine venner Sam, Merry og Pippin drager Frodo afsted mod elvernes rige. Men Saurons ringånder er på sporet af dem. De søger tilflugt på kroen i Bri, hvor de møder vandringsmanden Traver. Han er ven af Gandalf og har ventet på dem. Sammen med ham lykkedes det de fire hobbitter at undslippe, da ringånderne angriber kroen. Men ånderne indhenter dem næste nat. Det kommer til kamp og Frodo bliver såret. Såret er magisk og vil gøre ham til en ringånd, hvis han ikke bliver behandlet i tide. Med ringånderne i hælene flygter gruppen mod elvernes rige. På grænsen til riget bliver ringånderne på magisk vis ført bort af en rivende flod og det lykkedes gruppen af komme sikkert til elvernes hjem, Kløvedal.

Under Elrond's (Kløvedals hersker) kyndige pleje kommer Frodo sig. Til hans store glæde er Bilbo også i Kløvedal, hvor han har slået sig ned for at skrive sin bog færdig. Gangalf er også ankommet til Kløvedal. Elrond afholder et stormøde, hvor repræsentanter fra mange folk i Midgård er til stede. Elrond beretter om ringen og dens historie. Gandalf fortæller, at lederen af hans troldmandsorden, Saruman, ønsker ringen og den magt for sig selv og må derfor regnes som en magtfuld fjende. På den baggrund besluttes det, at ringen skal destrueres ved at smide den i dybet på Dommedagsbjerget, hvor den i sin tid blev skabt. Man beslutter, at en gruppe på ni - samme antal som ringånderne - skal drage afsted for at destruere ringen. Gruppen består af: Frodo, Sam, Merry, Pippin, dværgen Gimli, Gandalf, elveren Legolas, krigeren Boromir og Traver, der viser sig i virkeligheden at være den retmæssige konge over Arnor og Gondor, Aragon.

Gruppen drager nu afsted mod Mordor og Dommedagsbjerget. Men de bliver forfulgt. Det sære væsen, Gollum, som Bilbo i sin tid havde franarret ringen, fulgte efter dem. Gruppen når til Moria, en underjordisk verden skabt af dværgene. Halvvejs gennem Moria angribes gruppen af orker og et urgammelt væsen, kaldet en Balrog. Gandalf kæmper mod Balrogen og de styrter begge i dybet. Resten af gruppen, nu ledet af Aragon, undslipper orkerne og søger tilflugt i skovriget, Lothlórien. Her møder de elverdronningen Galadriel. Efter at have hvilet og sørget over tabet af Gandalf, drager gruppen videre. Men ringens magt er stærk og især Boromir mener, at de selv skal bruge den til at overvinde Sauron. Dette skræmmer Frodo og han beslutter, at forlade gruppen og drage videre selv. Gruppen bliver angrebet af orker og i forvirringen lykkedes det for Frodo og Sam, der ikke vil forlade Frodo, at slippe uset væk fra de andre. Under kampen mod orkerne bliver Boromir dræbt, da han forsvarer Merry og Pippin. Disse bliver ført bort af orkerne, der er under Sarumans ledelse. Saruman ved, at en hobbit er i besiddelse af ringen og har givet sine orker ordre til at finde hobbitterne og bringe dem tilbage til ham.

 

ringenes herre 2-21548557-frntl 

De to tårne.

Aragon, Legolas og Gimli drager ud for at redde Merry og Pippin fra orkerne. Undervejs møder de Rohan's ryttere, der patruljerer landet. De fortæller, at de dagen før har dræbt en flok orker. Rytterne giver gruppen 2 heste og de kommer nu hurtigere frem. De finder frem til de døde orker. Først tror de, at deres hobbitvenner er blevet dræbt i kampen, men finder spor der viser, at hobbitterne er løbet ind i Fangornskoven, som mentes at være forhekset. Inde i skoven møder de tre Gandalf, der har overlevet kampen mod Balrog'en. Han fortæller, at Merry og Pippin har det godt og er sammen med enten, Træskag. Enter er træer, som er levende og kan tale. Træskag er deres leder og efter at have hørt de to hobbitters historie, har han indkaldt til Enteting. Da hobbitterne således er i sikkerhed, tager Gandalf, Aragon, Legolas og Gimli til Rohan's hovedstad, Edoras. Her finder de kong Theoden, som er forhekset af Saruman og under rådgiveren, Slangetunge's kontrol. Gandalf bryder forhekselsen. Slangetunge flygter ud af byen og hen til sin herre, Saruman. Kong Theoden og byens indbyggeren drager til fæstningen Helms Kløft, hvor de forbereder sig på krigen mod Saruman og dennes orkhær. Det kommer til en voldsom kamp, og fæstningen er lige ved at falde, da Rohan's ryttere kommer til undsætning og orkhæren taber kampen. Kongen og hans mænd drager nu med Gandalf og hans gruppe til Isengard. I mellemtiden er Entetinget slut og enterne er gået til kamp mod Saruman, Isengard og dens voldsomme mishandling af naturen omkring fæstningen. Da Gandald og de andre dukker op, er slaget ovre. Enterne har vundet og Saruman fanget i sit tårn. 

Imens alt dette finder sted er Frodo og Sam på vej mod Dommedagsbjerget. Gollum følger efter dem og ringen. Det lykkedes dem at fange ham og tvinge ham til at føre dem sikkert til Mordor gennem sumpe og moser, væk fra ringånderne, der patruljerer grænsen. I landet Ithilien møder de Faramir, Boromir's bror, der patruljerer nær grænsen til Mordor. Efter et kort hvil i Faramir's lejr, drager de videre mod Cirith Ungol - Gollum's smutvej ind i Mordor. Men Gollum har forrådt dem. I Cirith Ungol venter uhyret Shelob (en kæmpemæssig edderkop). Frodo bliver stukket af Shelob, inden det lykkedes for Sam at slå uhyret ihjel. Sam tager ringen fra Frodo, da han tror, at denne er død. Da nogle orker pludselig dukker op, gemmer Sam sig. Men han hører orkerne sige, at Frodo bare er bedøvet og ikke død. De tager ham med til orkernes tårn i Mordor. 

 

ringenes-herre-3 210708 

Kongen vender tilbage.

Gandalf og Pippin er redet i forvejen til Minas Tirith. De får foretræde for Denethor, marsken over Gondor og Boromir og Faramir's far. Pippin fortæller marsken alt, hvad han ved om Boromir's død og træder i marskens tjeneste. Men marsken er tynget af sorg over tabet af Boromir. Han nægter at regere sit rige og tilkalde hjælp fra nabolandet Rohan, selvom Gandalf forsikrer ham om, at Rohan vil komme og hjælpe i slaget mod Sauron's mægtige hær. Men Gandalf tilkalder i al hemmelighed alligevel Rohan's hær, der møder op med alle de krigere de kan finde. Den endelige kamp mod Sauron og hans enorme hær af orker starter ved den sorte port ind til Mordor og bølger hen over marken under Minas Tirith. Byen bliver voldsomt bombarderet og omringet af Sauron hær. Men pludselig dukker Aragon op med en hær af døde krigere, som kun han som retmæssig konge over Gondor kan lede i kamp. 

Mens alt dette sker, er det lykkedes Sam at befri Frodo fra orkerne. Tæt forfulgt af Gollum lykkedes det dem langt om længe at nå frem til Dommedagsbjerget. Men ringens tiltrækningskraft bliver for meget for Frodo, og han kan ikke få sig selv til at detruere ringen. Pludselig bliver han angrebet af Gollum, der bare har ventet på sin chance for at få fat i ringen. Gollum bider Frodo's finger med ringen af ham, men i sin vanvittige jublen over endelig at have fået sin elskede ring tilbage, mister han balancen og styrter med ringen i hånden ned i bjergets brændende indre. Gollum dør og ringen bliver tilintetgjort. Da dette sker forsvinder Sauron fra verden og orkerne, der nu står uden deres leders magt, taber kampen mod Gondor's og Rohan's styrker.

Aragon bliver kronet som den retmæssige konge af Gondor og gifter sig med sin elskede, Elronds datter, Arwen. Alt ånder igen fred og hobbitterne drager hjem mod Herredet. Men alt er ikke ovre, for Saruman er undsluppet sit fængsel og har taget magten i Herredet. De fire hobbitter tager kampen op mod ham og vinder magten tilbage. Saruman selv bliver forrådt af Slangetunge og dræbt. Freden er nu også genoprettet i Herredet. Frodo, der er permanent såret i sjælen af at have båret rundt på herskerringen så længe, tager med Bilbo, Elrond, Gandalf og andre af elverfolket til De Udødelige lande, for at finde fred. Sam, Merry og Pippin bliver boende fredeligt i Herredet til deres dages ende.

 

Jeg er klar over, at dette kun er en meget kort gennemgang af Ringenes Herre.

 

 

Har historien vakt interessere, kan bøgerne købes gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden. Bøgerne er i anledning af filmatiseringen af Hobbitten genoptryk af Gyldendal i flot ny udgave. Anbefales til unge fra 13 år og opefter.

Filmudgaven er udkommet på dvd og blu ray og kan ligeledes købes gennem linket øverst og nederst på siden. Legetøj, udklædning og lignende til for eksempel rollespil kan også købes gennem vores samarbejdspartnere.

Glæd en du kender!

Køb bogen, filmen eller et af de mange spændende

produkter i serien i dag via vores samarbejdspartnere

 

orangecdon                                    redlekmer

 

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1674
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4478
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3464
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1960
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
4029

Antal Besøgende

2690720