Det Gyldne Kompas

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

           orangecdon                    

Det Gyldne Kompas

Det gyldne kompas er en fantasy-ungdoms roman fra 1996 skrevet af Philip Pullman. Bogen er første del af Nordlystriologien. Bøgerne udgives af forlaget Gyldendal. Køb dem gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

Første del af serien blev filmatiseret i 2007 med Nicole Kidmann og Daniel Craig i hovedrollerne. Filmen er udkommet på dvd. Køb den gennem vores samarbejdspartnere via linket øverst og nederst på siden.

 

det gyldne kompas 1 

Bøger:

1. Det Gyldne Kompas

Den nysgerrige og handlekraftige Lyra vokser op på Jordan-kollegiet i Oxford. Ved et tilfælde hvirvles hun ind i et indviklet drama fuldt af uforklarlige mysterier: Hvad er det, hendes onkel, Lord Asriel, har fundet på sin arktiske ekspedition? Hvad har den mystiske fru Coulter med Lord Asriels opdagelser at gøre? Og hvorfor forsvinder der igen og igen børn fra Oxford? Lyra begiver sig i Lord Asriels fodspor mod nord, hvor panserbjørnene vogter over deres uindtagelige fæstning, og hvor heksene flyver gennem den iskolde luft. Bag dem begynder en verden, som hidtil har været utilgængelig for mennesker

Uddrag fra bogen:

"Der var en bevægelse bag kontorets vinduer, og et øjeblik efter skinnede der et lys ud gennem ruden. Hun kom i tanke om sit ærinde og bankede på døren. Den blev åbnet med det samme.
"Det var vel nok flinkt, at du kom så hurtigt. Vi har ikke meget tid," sagde Rektor, og trak gardinerne tæt for glasdøren, så snart hun var indenfor. Han var fuldt påklædt i sit sædvanlige sorte tøj.
"Skal jeg alligevel ikke af sted?" spurgte Lyra.

"Jo, det kan jeg ikke forhindre," sagde Rektor, og Lyra tænkte ikke videre over den underlige bemærkning. "Lyra, jeg vil give dig noget, og du må love mig at holde det helt for dig selv. Vil du sværge på det?"

"Ja," sagde Lyra.
Han gik over til sit skrivebord, trak en skuffe ud og tog en lille bylt svøbt i sort fløjl. Da han tog klædet af, kom noget, der lignede et stort lommeur til syne: Det havde en tyk skive af messing og krystal. Det kunne godt ligne et kompas eller noget i den stil.
"Hvad er det?" spurgte hun.
"Det er et alethiometer. Det er det ene af seks, der ngensinde er fremstillet. Lyra, jeg må gentage, hvad jeg bad dig om - hold det for dig selv og vis det ikke til nogen. Det er bedst, at fru Coulter intet får at vide om det. Din onkel..."
"Men hvad kan det?"
"Det fortæller sandheden. Hvordan du aflæser det, må du selv lære. Nu må du gå igen. Det er næsten helt lyst. Skynd dig tilbage til dit værelse, før nogen ser dig."
Han svøbte det sorte fløjlsklæde omkring instrumentet og lagde det i hendes hænder. Det var forbavsende tungt. Så lagde han begge sine hænder om hendes hoved og så venligt på hende. Lyra så op på ham og spurgte: "Hvad var du ved at sige om onkel Asriel?"
"Din onkel skænkede instrumentet til Jordan kollegiet for et par år siden. Han ville - "
Før han kunne afslutte sætningen, lød der et par bløde, hurtige slag på døren. Lyra kunne mærke hans hænder ryste ufrivilligt.
"Hurtigt, mit barn," sagde han stille. "Der er mægtige kræfter i denne verden, og mennesker bliver kastet omkring af strømninger, der er stærkere, end du kan forestille dig - Vi er alle prisgivet tidevandet. Kom nu godt af sted, Lyra. Gud velsigne dig. Glem ikke at bruge din forstand, før du lader andre råde."
"Tak, Rektor," sagde hun pligtskyldigt.
Med pakken inde på brystet forlod hun kontoret ad havedøren. Hun så sig hurtigt tilbage og fik øje på Rektors daimon, der sad i vindueskarmen og kiggede efter hende. Himlen var efterhånden blå og den krydrede morgenluft mild og venlig."

det gyldne kompas 2

2. Skyggernes kniv

Lyra har pålagt sig selv en vigtig mission og befinder sig nu i en fremmed verden i den uhyggelige spøgelsesby, Cittàgazze. Her møder hun Will, som lige har slået en mand ihjel og under flugten kom gennem en åbning til denne anden verden. Will har også en mission, og nu slår de to børn sig sammen. Men i et tårn i byen befinder sig en genstand, som mennesker fra mange verdener vil begå mord for at erhverve. Og denne genstand skal vise sig at få stor betydning for det drama, der venter de to børn.

Uddrag fra bogen:

Wille trak sin mor i armen og sagde "Kom nu, kom nu ..."
Men hans mor tøvede. Hun var stadig bange. Will spejdede ned ad den smalle gade, der lå badet i aftensolen. Husene lå lidt tilbagetrukket fra vejen bag små, nydelige haver. Solens stråler blev kastet tilbage af vinduernes rudeglas på den ene side af vejen, mens den modsatte side lå i skygge. De kunne ikke blive stående her. Folk sad omkring middagsbordet ved denne tid, og inden længe ville børnene løbe ud for at lege i de sidste lyse aftentimer. De ville stirre og komme med tilråb. Intet ville undgå deres opmærksomhed. Det var farligt at blive stående, men Will kunne intet stille op udover at forsøge at overtale sin mor til at følge med.
"Mor, lad os gå ind og besøge fru Cooper," sagde han. "Se, vi er næsten fremme."
"Fru Cooper?" spurgte hun tvivlrådigt.
Men han havde allerede trukket hende med sig hen til fru Coopers hoveddør. Han måtte stille tasken fra sig, da han ringede på, for han kunne ikke slippe sin mors hånd. Under normale omstændigheder ville det have generet ham at stå med sin mor i hånden, hvor alle kunne se det - han var trods alt tolv år gammel. Men han vidste, hvad der ville ske, hvis han ikke gjorde det.
Døren åbnedes, og den gamle spillelærerindes let krumbøjede skikkelse kom til syne. Som altid stod der en rar lavendelduft om hende.
"Hvem er det? Er det dig, William?" sagde den gamle dame.
"Jeg har ikke set dig i over et år. Hvad kan jeg gøre for dig, min ven?"
"Min mor og jeg vil gerne indenfor," sagde han med en fast stemme.
Fru Coopers så på kvinden med det uordentlige hår og det fraværende smil. Hun så på drengen med det vilde, ulykkelige blik, de stramt sammenpressende læber og det arbejdende kæbeparti. Da hun igen vendte blikket mod fru Parry, Wills mor, lagde hun mærke til, at kvinden havde lagt makeup på det ene øjenlåg men ikke det andet. Tilsyneladende havde hun ikke selv lagt mærke til det - og heller ikke Will. Der var noget galt.

det gyldne kompas 3 

3. Ravkikkerten

Will har netop haft en frygtelig og sindsoprivende oplevelse; og derefter finder han ud af, at Lyra er forsvundet. Nu befinder han sig alene i et uvejsomt og stormfuldt bjergområde. To engle kommer til ham og fortæller ham, at han som bærer af Skyggernes Kniv har en uhyre vigtig mission, og at han skal følge med dem nordpå til Lord Asriels fæstning, hvor et slag af kosmiske dimensioner er under opsejling. Men Will nægter at adlyde dem, for han har kun én tanke i hovedet: Han må finde Lyra. Og det viser sig at være en større udfordring, end han havde forestillet sig...
Da han endelig finder hende, kastes de to børn ud på en uhyggelig og farefuld færd, der blandt andet fører dem til de dødes rige; til afsløring af hemmeligheden om Støv; samt opdagelse af kærlighedens sande væsen.
 

Uddrag fra bogen:

I en dal med skyggefulde rododendroner, hvor en bæk fossede mælkehvid af smeltevand, og hvor duer og tornirisker fløj mellem de kæmpemæssige fyrretræer, lå en grotte næsten skjult af et klippefremspring foroven og et tæt buskads forneden.

Skovbevoksningen var fuld af lyde; bækken, der løb i sit klippeleje, vinden, der susede af fyrrenålene, insekternes summen, fuglenes sang og skrigene fra små gnavere, der levede i træerne. Fra tid til anden ville et stærkere vindstød få et cedertræs eller et fyrretræs grene til at gnide sig mod hinanden med en dyb, klagende lyd som fra en cello.
Det var et sted badet i strålende sollys, der faldt i mønstre på jorden; striber i citrongyldne farver ramte skovbunden mellem pletter af brungrøn skygge; lyset var aldrig i ro, aldrig konstant, fordi drivende dis ofte bevægede sig helt nede omkring trætoppene, så solens stråler fik et perleagtigt skær, og hver eneste fyrrekogle blev dækket af fugt, så den glinsede, når disen lettede. Sommetider blev væden i skyerne fortættet til småbitte dråber, der var halvt tåge, halvt regn, som nærmere svævede end faldt og lød som en blid susen mellem fyrretræernes nåle. Langs bækken løb en smal sti fra en landsby - ikke mere end en gruppe hyrdehytter fra bunden af dalen op til en halvt ruinlagt helligdom nær snegrænsen. Det var et sted, hvor falmede silkeflag blafrede i den uophørlige vind fra de høje bjerge, og hvor de gudsfrygtige landsbybeboere lagde ofre af hvedekager og tørrede teblade. En sælsom virkning af lyset, isen og fugten skabte et evigt regnbuetag over dalen.

Klippegrotten lå et stykke over stien. For mange år siden havde en hellig mand levet i den: Mediteret, fastet og bedt. Man ærede grotten for hans minde. Den var omtrent ti meter dyb og helt tør; en ideel hule for en bjørn eller en ulv, men de eneste levende væsner, de havde beboet den i mange år, var fugle og flagermus.

Men skikkelsen, der sad på lur lige inden for grottens åbning, med vagtsomme sorte øjne og spidsede ører, var hverken fugl eller flagermus.

Se eller gense filmen. Læs bogen.

Køb i dag via Børnelegs samarbejdspartner

 

            orangecdon                    

Menu

Seneste Opdateret

Vaiana   Vaiana er en ny animationsfilm fra Disney. Filmen får dansk biografpremiere...
1629
Skønheden og udyret er oprindeligt et gammelt fransk folke-eventyr, men blev udødeliggjort af...
4364
Er du til dejligt skøre børnebøger, som kan læses på under en time? Så er serien Kaptajn...
3405
Find Dory er en animationsfilm fra Disney Pixar. Filmen har dansk biografpremiere den 25....
1920
Aben, Peter Pedal, er hovedpersonen i en serie børnebøger skrevet af parret H. A. og...
3970

Antal Besøgende

2641683